ΠΟΛΥΕΤΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΦΥΤΕΥΩ ΣΤΙΣ ΓΛΑΣΤΡΕΣ ΜΟΥ
Πρώτα-πρώτα ας δούμε μερικά tips για την κουζίνα μας:
-. δε αποθηκεύουμεκρεμμύδια και πατάτες μαζί, διότι και τα δύο παράγουν αναθυμιάσεις/αέρια που προκαλούν γρήγορη αλλοίωση του ενός ή του άλλου.
-. αν τύχει να αλατίσουμευπερβολικά ένα φαγητό μας, απλά ρίχνουμε μέσα μια ξεφλουδισμένη πατάτα, η πατάτα θα απορροφήσει το υπερβολικό αλάτι.
-. δεν βάζουμε ποτέ τα εσπεριδοειδή μας, πορτοκάλια,
μανταρίνια,
λεμόνια,
λάιμ ή ντομάτες στο ψυγείο, διότι η χαμηλή θερμοκρασία υποβαθμίζει το άρωμα και τη γεύση τους!
-. όταν αποθηκεύουμε άδεια αεροστεγή δοχεία, ρίχνουμε μέσα μια πρέζα αλάτι για να μην αποκτούν άσκημη μυρωδιά!
-. αν το αλάτι μας “σβολιάζει”, ρίχνουμε στο βάζο που το έχουμε μερικούς κόκκους ρυζιού για να απορροφήσει την υπερβολική υγρασία.
Και τώρα ονομαστικά πολυετή λαχανικά που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο μας, αν έχουμε, ή στις γλάστρες μας που μπορούμε να έχουμε όλοι:
-. η φύση είναι απίστευτα ποικιλόμορφη, το γνωρίζουμε πια αυτό όλοι, το ελπίζω, και ξεχειλίζει από αφθονία – μπορεί να μην το βλέπουμε, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν συμβαίνει!
-. και όμως, συχνά περιοριζόμαστε σε πολύ γνωστές οικιακές πρακτικές, κάποια στιγμή όμως, οι οικιακές μας δεξιότητες πρέπει να επεκταθούν και να αποκτήσουν ποικιλομορφία και ένας τρόπος είναι και η φύτευση!
-. και δη η φύτευση πολυετών φυτών/λαχανικών – και ναι, μπορούμε να φυτέψουμε σε γλάστρες, είναι πανεύκολο και τόσο ευχάριστο να σκύβουμε και να παίρνουμε βλαστάρια σκόρδου ή κρεμμυδιού για τη σαλάτα μας!!!
-. και ειδικά, αν φυτέψουμε πολυετή λαχανικά, θα υπάρχει πάντα κάτι εκεί για όταν το χρειαστούμε!!!
Τα πιο γνωστά βρώσιμα πολυετή λαχανικά
1. ξινολάπαθο/λάπαθο/αγριοσέσκλο/Rumex acetosa L.
2. σχοινόπρασσο/Allium schoenoprasum, και θα μου πείτε -μα πουλιέται παντού και θα σας πω – δοκιμάστε τη γλύκα του φυτεμένου από εσάς σχοινόπρασσου, να δείτε πόσο θεσπέσια είναι!!!
3. σπαράγγια/Asparagus officinalis, πολυετή σπαράγγια που αναδύονται περήφανα από το έδαφος και είναι εκεί για να μείνουν.
4. αγκινάρα Ιερουσαλήμ/Helianthus tuberosus, λέγετε πως μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε ένα χωράφι γεμάτο διάφορα βότανα, τα οποία εμφανίζονταν κάθε χρόνο!
Ένα καλοκαίρι όμως υπήρξε ανομβρία, τρεις μήνες χωρίς βροχή και στο πηγάδι νερό στάλα για να ποτιστεί ο κήπος
Τι επέζησε;
Το φασκόμηλο και οι αγκινάρες – αν ψάχνουμε λοιπόν για ένα πολυετές φυτό που αντέχει στην ξηρασία, αυτό είναι το κατάλληλο.
5. αγκινάρα/Cynara scolymus, είναι πανέμορφη από την κορυφή ως τα νύχια, και παρόλο που έχει μακρά καλλιεργητική περίοδο, η γεύση της αξίζει την αναμονή.
Οι αγκινάρες μπορούν να καλλιεργηθούν είτε ως ετήσιες είτε ως πολυετείς.
6. χρένο/Armoracia rusticana, λίγη πικάντικη ρίζα στην πατατοσαλάτα μας και χαρίζουμε στον ουρανίσκο μας μια άλλη, ιδιαίτερη γεύση!
7. νεροκάρδαμο/Nasturtium officinale, όλοι όσοι αγαπάμε τα ελαφρώς πιπεράτα φύλλα, παρόμοια με αυτά της ρόκας, λατρεύουμε το νεροκάρδαμο, ειδικά από τον κήπο μας, αλλά και από τη γλάστρα μας!!!
Και ναι, το νεροκάρδαμο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και
βιταμίνη C,
σε νιασίνη,
θειαμίνη και σίδηρο!!!
8. σκόρδο/Allium sativum, φρεσκοκομμένοι βολβοί σκόρδου, απόλαυση!!!
αφήνουμε τους βολβούς στο χώμα για μερικές εποχές να πολλαπλασιαστούν από μόνοι τους και θα καταλήξουμε με ένα σωρό μικρούς βολβούς, όχι ολόκληρα κεφάλια, αλλά με πολλά-πολλά κοτσάνια, έτοιμα για τις σαλάτες μας,
τις σούπες μας…
και βέβαια δεν είναι μόνο αυτά- απλά αυτά για αρχή και σε επόμενο άρθρο περισσότερα – στείλτε μου στη σελίδα μου στο fb, https://www.facebook.com/profile.php?id=100063622274577, αν θέλετε, φωτογραφίες από τα δικά σας φυτεμένα λαχανικά!!!
Comments