5 λάθη του μέικ-απ
ο πρόσωπό μας έχει ενοχλητικές γυαλάδες; Δείχνει σαν μάσκα; Μήπως το μέικ-απ τονίζει τις ατέλειες αντί να τις καλύπτει; Μα, επιτέλους, τι κάνουμε λάθος;
Λάθος Νο 1: Η βάση «ροζίζει» Αυτή η απόχρωση κολακεύει συνήθως τις Βορειοευρωπαίες, που έχουν λευκή επιδερμίδα, ανοιχτά μάτια και μαλλιά. Επειδή όμως οι Ελληνίδες έχουμε ως επί το πλείστον σταράτη ή μεσογειακή (πιο σκούρα) επιδερμίδα, επιλέγουμε βάσεις που ανήκουν στους τόνους του κίτρινου ή του μπεζ. Τι να προσέξουμε: Μερικές φορές, στα καταστήματα καλλυντικών το φως παραπλανά και κάνει την επιδερμίδα μας να φαίνεται πιο κίτρινη από ό,τι φαίνεται στο φυσικό φως. Για να αποφύγουμε λάθη, εφαρμόζουμε το προϊόν στο πιγούνι ή στον λαιμό και το τεστάρουμε στο φως της ημέρας, π.χ. κοντά σε ένα παράθυρο.
Λάθος Νο 2: Χρησιμοποιούμε πολλά καλυπτικά προϊόντα Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιούμε μέικ-απ βαριάς σύστασης, ακόμα και αν έχουμε δυσχρωμίες ή ακμή, γιατί έχουμε το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιθυμούμε: μας μεγαλώνει, οι ρυτίδες και οι λεπτές γραμμές τονίζονται και το αποτέλεσμα μοιάζει με μάσκα. Ο ρόλος του μέικ-απ είναι να ομορφαίνει την όψη μας και όχι να την αλλοιώνει. Εάν θέλουμε να καλύψουμε τις ατέλειές μας, όπως δυσχρωμίες, ακμή, μαύροι κύκλοι και ρυτίδες, χρησιμοποιούμε primer, χαϊλάιτερ και το σωστό κονσίλερ. Λάθος Νο 3: Χρησιμοποιούμε λάθος τύπο βάσης Εντάξει, βρήκαμε τη σωστή απόχρωση. Ταιριάζει, όμως, στον δικό μας τύπο επιδερμίδας; Για παράδειγμα, αν έχουμε ξηρό τύπο, το μέικ-απ σε μορφή πούδρας δεν ενδείκνυται, γιατί συσσωρεύεται στους πόρους μας και τις ρυτίδες, τονίζοντάς τα. Αν έχουμε λιπαρό τύπο, κάποιο σε υγρή μορφή μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες γυαλάδες ή και να εξαφανιστεί (να φύγει από το δέρμα). Ο πίνακας στην προηγούμενη σελίδα θα μας διαφωτίσει. Λάθος Νο 4: Δεν προετοιμάζουμε το δέρμα μας πριν από την εφαρμογή του μέικ-απ O βασικός κανόνας που προτείνουν όλοι οι make-up artists είναι η σωστή προετοιμασία της επιδερμίδας πριν βάλουμε τη βάση μας. Για να γλιστράει ομοιόμορφα το προϊόν χωρίς να αφήνει λεκέδες, πρώτα εφαρμόζουμε ένα ενυδατικό προϊόν ή ένα primer που μειώνει την εμφάνιση των διεσταλμένων πόρων και κάνει το μακιγιάζ να παραμένει αναλλοίωτο για πολλές ώρες.
Λάθος Νο 5: Βάζουμε πολλή πούδρα Κατ’ αρχάς, η πούδρα πρέπει να είναι καλής ποιότητας - το ιδανικό είναι να έχει μορφή σκόνης (loose powder) και να είναι διάφανη (translucent). Διαφορετικά, μπορεί να «βαρύνει» το αποτέλεσμα και να τονίσει τυχόν ρυτίδες, επειδή συσσωρεύεται στις πτυχώσεις του προσώπου. Η πούδρα σταθεροποιεί το αποτέλεσμα· ωστόσο, πρέπει να την εφαρμόζουμε προσεχτικά με ένα πινέλο, δίνοντας έμφαση στη ζώνη Τ (μέτωπο, μύτη, πιγούνι), αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών. Μέικ-απ για κάθε τύπο επιδερμίδας Υγρά: Χωρίζονται σε ελαφριάς, μέτριας και υψηλής κάλυψης. Τα oil free (χωρίς έλαια) ή λεπτόρρευστα είναι κατάλληλα για την επιδερμίδα με ακμή. Τα hydrating (ενυδατικά) ενδείκνυνται για την ξηρή επιδερμίδα και τα anti-ageing για την επιδερμίδα με ρυτίδες. Μους: Eίναι μέτρια καλυπτικά, δίνουν φυσικό αποτέλεσμα και απλώνονται εύκολα. Ιδανικά για τον κανονικό και τον ξηρό τύπο. Κόμπακτ μέικ-απ: Έχουν την υφή κρέμας και πούδρας και το αποτέλεσμά τους διαρκεί πολύ. Προσφέρουν συνήθως μεσαία κάλυψη και είναι ιδανικά για τις λιπαρές επιδερμίδες. Κόμπακτ πούδρες: Δίνουν μέτρια ως ελαφριά κάλυψη και ταιριάζουν περισσότερο στον μεικτό και τον λιπαρό τύπο, αφού έχουν ματ αποτέλεσμα και καλύπτουν τις γυαλάδες. Στικ: Είναι πολύ καλυπτικά, γι’ αυτό ενδείκνυνται κυρίως για βραδινές εμφανίσεις. Την ημέρα, ωστόσο, μπορούμε να τα εφαρμόζουμε τοπικά στις ατέλειες που θέλουμε να εξαφανίσουμε.
http://hppolyth.wixsite.com/syxronesamazones EΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΧΑΡΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, make-up artist.